Thursday, 18 December 2014

Melayu Masak Mirza Ghasemi

Minggu ni memang semangat aku melonjak2 untuk masak persian food. Ikutkan suami aku, dia tak pernah memintak2 nak makan itu nak makan ini. Tak pernah. Diulangi lagi, TAK PERNAH! Bertuah gile kan aku dapat suami camtu. Bayangkan kalau aku kawen dengannn, contoh mudah, perak ke, kedah ke, johor je. Mesti macam2 benda yang dimintaknya. Nasi ambeng, nasi gaul, soto, lontong, dan sebagainye. kekeke...

Tapi, hasil daripada sifatnya yang tak bernafsu kepada makanan itu telah resulted in weight loss. HUHU. Sakit betul hati aku bile hari2 aku naik scale mengharapkan berat turun. Dia pulak hanya ternaik scale apabila tersepak scale tu yang tersergam di tengah2 dapur. Dan, katanya, 'Oh no... i lost weight!' Aku pon apa lagi. Meluru la. OMG OMG. Step on it again! 57 kg ko! Menakutkan betol.

Start hari tu aku pun sentiasa la menambah portion nasiknya. Ingatkan tak perasan. Tapi, perasan lah pulak. Dengan muka takut2 die gi dapur, buang nasi tu sampai separuh ko tau. Sakiiiiit hati. Katanya kalau makan banyak nanti cirit birit. Perut dia tak boleh terima. Dan, bila dipaksa2 jugak nanti keluarlah segala komplen2 tak masuk akal. Macam, tak boleh makan beras kita, melekit katanya. Tak boleh makan roti kita la, melekit jugak katanya. Roti kat sana keringggg. HUHU

Tiga empat hari lepas aku tengok movie Julie Julia. Die kan konsep challenge2 gitu kan. So aku pon pikir, apa kata untuk mewarnakan hidup aku yang sunyi ni, aku buat satu challenge untuk diri aku. Persian Food Challenge. Menarik kan? hehe

Semalam aku masak stew ayam. Namanya Khorak Morgh kalau tak silap. Ayam, distew dalam tomato puree. Pada aku masam. Sedap katanya. Tapi sikit jugak makannya. huhu. Hari ni aku masak cik mirza ghasemi, ganding dengan ikan goreng.

Alhamdulillah. Banyakkkk makannya. Lincin. ekekeke... Yang lebih tu siap dimakan dgn toast bread lagi. Kah3. Jagalaaa, tiap2 hari la aku jamu mirza nanti. hikhik

Resepinya mudahhhh sangat.

MIRZA GHASEMI 
(Telur dan Terung berperisa Bawang Putih)

1/4 cawan minyak zaitun
4 ulas bawang putih tumbuk
Kunyit sikit
1 biji tomato dipotong dadu
1 terung besar
1 sudu makan tomato puree
1 telur
Garam
Lada sulah

First, cucukkan terung tu dengan garfu. Pastu grill atas dapur. Direct pada api. Sampai kulitnya hitam. Dah lembut, angkat. Biar sejuk dan kopek la buang yang hitam. Kemudian cincang2 dia sampai berkrim.

Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih. Agak2 nampak dah nak kuning tu renjis kunyit sikit. Terus humban tomato. Masak sampai tomato lembut, lenyek2 sikit guna hujung sudip. Dah agak kering tu, masukkan terung yang dah dicincang dan juga tomato puree. Masak lagi sampai sekata. 

Masukkan telur, gaulkan macam kita buat nasi goreng tu. Bolehla rasakan dengan garam dan lada sulah. Angkat.


hasilnya

Bila suami aku makan, katanya macam ni lah rasanya kat mana2 pun dia makan. Kiranya menjadi lah tu. Dah ni kali pertama aku makan benda ni, meh aku nak explain.

Pertama kali ko sumbat ni masuk mulut. Ko akan bau asap ala2 makanan bakar gitu. Then bila kunyah, akan keluar bau bawang putih. Teksturnya berkrimmmm. Sedap jugak pada pandangan aku. Tapi mungkin aku bias. Sebab aku minat terung dan aku jugak minat bawang putih. kekekeke.. Tapi rasanya kalau ko makan dengan nasik, sedap jugak. Memang kenalah!

Tapi kata my other half, it's better to be eaten with yogurt. Dan pendapat peribadi aku, nanti aku nak goreng kentang sebagai side dish. Misi menambahkan carbs dan kalori katanya kan. ;)

No comments:

Post a Comment