Sunday, 16 July 2017

Resepi Mee Celup Sedappppp dan Cepat

 

 Buat mee celup ni senang tapi remeh temeh la sikit sbb die punye rencah2 tepi tu kan. Okay ni cara orang malas buat mee celup. Mudah, teratur, cepattt. Yang paling bestnye, rasa die sedapppppp gile! Semua yg try mesti makan bertambah2.

Paling FIRST.....
1) Buat sup dulu
2) Sambil tunggu sup masak, sediakan rencah2 dan mee:
     a)  rendam bihun, mee kuning dan kuetiaw
     b) goreng ikan bilis
     c) goreng kacang tanah
     d) buat air lada

Fyi:
Resepi untuk 2 orang makan
Dimasak pakai pressure cooker 


---------------------------- SUP AYAM ----------------------------
3 biji bawang merah hiris
3 ulas bawang putih ketuk
Seulas halia besar jari telunjuk (ketuk)
2 ketul ayam ribs
Sup bunjut
Carrot
Separuh kiub ayam
Garam
Sawi/kangkung
Kicap

Tumis rempah2 dlm pack sup bunjut tu (selain bunjut die) dgn bwg merah, bwg putih dan halia. Then masuk air, humbankan ribs ayam, bunjut, carrot, kiub ayam dan garam. Tutup pressure cooker dan masak selama 15 minit dari masa die mendidih. Kalau masak cara biasa, masak selama 45 minit. 

Bile dah masak, masukkan kicap dan sawi/kangkung. Biar mendidih 2-3 minit then tutup api.

==================================================================

Sambil tunggu sup masak, kite sediakan rencah2 tambahan die dan mee. Rencah2 ni wajib tauuu!

3 JENIS MEE--------
Celur bihun sampai lembut.
Celur mee kuning dan kuetiaw.
Gaul tiga2 mee ni dan toskan dalam penapis.




IKAN BILIS---------Panaskan minyak yg banyak, goreng ikan bilis sampai garing.


KACANG TANAH---------
Buangkan minyak lebihan ikan bilis tadi, goreng kacang tanah sampai masak. Jangan lama sangat nanti hangit dalam die tu. Terus masuk lesung, tumbuk sampai hancur2 kasar gitu.



AIR LADA----------
1 biji lada merah
5 biji cili padi hijau
1 sudu garam
3 sudu gula
1/4 cawan cuka

Tumbuk lada sampai lumat. Then masukkan dalam mangkuk. Gaulkan dgn garam, gula dan cuka. Kacau sampai gula hancur.



Belah LIMAU NIPIS-----------


Cara makan:
Masukkan mee dalam mangkuk. Tuang sup sampai banjir. Then masukkan ikan bilis, kacang tanah tumbuk, air lada dan perah limau nipis. Kulit limau tu gaul sekali dalam mangkuk supaya aroma die naik. Memang menyelerakan habis.

Rasa die mesti ade MASAM dan manis. Pandai2 la adjust ikut selera.

Good luck!

No comments:

Post a Comment