Tuesday, 18 July 2017

Ayam Butter Sedap dan Mudah

 

Sebelum pandai masak butter chicken ni aku telan air liur je tengok orang makan ni. Yela, tengokla die punye appearance kan. BerKRIM gile dan pekatttt sgt. Nak buat tu aku rasa cam ehh susahnye... remehnyewww. Haks

Tapi bile dah pandai buat, alahaiiiiii senang gileeee. Sebelah tangan je beb. Hiks

Okay first sekali, ayam tu kalau boleh gunalah ayam fillet. Senang. Tapi kalau xde ayam biase pon boleh. Potong kecik2.


RESEPI:
Ayam goreng:
500g ayam fillet potong kecik2
5 ulas bawang putih (tumbuk)
1 sudu besar serbuk lada putih
1 sudu teh garam
1/2 cawan tepung gandum

Gaul ayam dgn semua bahan kecuali tepung gandum. Perap jap at least 15 min. Then gaul dgn tepung gandum. Goreng dlm minyak yg banyak sampai ayam masak. Angkat, toskan.




Tumis:
1 senduk marjerin
5 ulas bawang putih (cincang/ketuk)
5 tangkai daun kari
10 bj cili padi hijau
1 bj capsicum (xde pun xpe)
Kuah:
1/2 tin susu sejat
3/4 cawan air
1 1/2 sudu besar garam
1/4 cawan susu pekat manis

Cairkan marjerin guna api kecik. Tumis bawang putih (jangan bg hangus) dan daun kari. Bile dah layu, masukkan cili padi dan capsicum. Kacau sebati then tuangkan susu sejat, air, garam dan susu pekat manis. Dah sebati, masukkan ayam goreng tadi. Masak sampai mendidih then angkat.



Adjust rasa. Yang penting die kena ade rasa masin dan manis. That's it.

Good luck!

No comments:

Post a Comment